Matkamme alkoi siitä kun minä ja Marianna tapasimme seppälän koulusta tulleet Sinin, Marin ja opettaja-Kaisun Helsingin lentokentällä. Lähdimme siitä yhdessä kohti Ranskaa. Perille tultuamme etsimme majapaikkamme, joka sijaitsi Porte de italiessa, illalla tapasimme muista maista tulleet oppilaat,opettajat ja Marc Oberheidin (Concours Europens yhdistyksestä) Saimme häneltä neljän päivän ohjelman ja informaatiota näyttelyistä.

Tiistai aamuna meidän täytyi olla 8.00 näyttelyalueella, jossa saimme arvostelutaulukot käteemme ja suuntasimme kehään, kehässä oli samaa rotua edustavaa eläintä kaksi kappletta ja rotuja oli useita. Mutta me arvostelimme holstein ja limousine rodun. Arvostelun jälkeen meillä oli vapaasti aikaa kierellä näyttelyaluleella, katsoa upeita eläimiä ja muita näytteille asettajia.Illalla kello 18.00 oli kansainvälinen illallinen, johon oli osallistunneet eri maista tulleet opettajat ja oppilaat. Illallisella maistelimme erimaitten kansallisruokia, Suomesta toimme, poron lihaa,suomalaista suklaata,salmiakkia,lakritsaa ja tietysti ruisleipää.

Keskiviikkoaamu alkoi rauhallisesti, kävimme aamupalalla. Jonka jälkeen menimme raitiovaunulla näyttelyalueelle, siellä kerrotiin edellisen päivän jalostusarvioinnin tuloksia.Sen jälkeen lähdimme tutustumaan Pariisiin vähän tarkemmin, kiertelimme erilaisissa kaupoissa ja katsoimme nähtävyyksiä. Illalla menimme seuraamaan viininmaistelukilpailua, jonka jälkeen suuntasimme mukavaan ravintolaan illalliselle.

Torstai oli viimeinen päivämme Ranskassa, lentomme lähti Suomeen kello 10.50. Emme kerenneet muuta kuin heräämään, pakkaamaan, syömään aamupala ja matkustamaan lentokentälle.


Tuomarniemeläiset Suomen edustajina Puolan EM-kisoissa 2011

Luonnonvara-alojen oppilaitosten eurooppalainen yhdistys, EUROPEA-international järjesti kymmenennet metsäopiskelijoiden ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailut Puolassa 25.5 – 29.5.2011. Kisoihin osallistui 16 maata eri puolilta Eurooppaa.

Tapahtumaan sisältyi moottorisahauskilpailu sekä laaja metsätaito-osuus, joka sisälsi puuston arviointia, luonnontuntemusta ja mm. ensiaputehtävän.

Suomea edustanut nelimiehinen joukkue oli koottu Koulutuskeskus Sedun Ähtärin toimipisteen opiskelijoista Tuomarniemeltä. Ryhmä osallistui kaikkiin virallisiin kisa lajeihin.

Sahauskilpailun voitti Itävalta. Toisella sijalla Norja ja kolmantena Puola. Suomen ollessa sijalla 11. Keskieurooppalaiset metsät ovat vaikeita pohjoisen miehille niin tänäkin vuonna. Metsätaito- osuudessa olimme myös sijalla 11.

Opiskelijoiden kokemukset kisoista ja yhteistyöstä muiden maiden opiskelijoiden kanssa olivat myönteisinä. Tärkeimpänä asiana pidetään sitä että Suomi on edustettuna tässä perinteisessä ammattitaitokisa tapahtumassa. Kansainvälisten kokemusten hankkiminen ja kontaktien luominen eri maiden metsäopetukseen ja metsäsektoriin koettiin tämän tapahtuman kautta monipuoliseksi ja hyvin organisoiduksi mahdollisuudeksi.

Isäntämaan Puolan vieraanvaraisuus ja organisointikyky tuli tutuksi myönteisellä tavalla koko kisajoukkueelle. Puolan perinteisiin perustuva metsämieskulttuuri tuli esiin joka tilanteessa. Tapahtumat avattiin ja lopetettiin perinteisellä metsästys torvi soitannalla. Ja metsämiesten univormut herättivät hämmästystä.

EM- kisaperinne tulee jatkumaan, seuraavan tapahtuman järjestää Slovenia.

Suomen kisajoukkueeseen Kuuluivat Koulutuskeskus Sedu:n Ähtärin toimipisteen metsäalanperustutkinto-opiskelijat: Markus Grönroos Keuruulta, Tomi Klementti Seinäjoelta, Teemu Pikkusaari Lapualta ja Aapo Saarinen Multialta. Joukkueen johtajana oli lehtori Veijo Kangasmäki ja tuomaritehtävissä toimi lehtori Tapani Piippo.

EM- kisajoukkueen matkan tukijoina toimivat Metsämiesten säätiö, Suomen Metsäsäätiö, Koulutuskeskus Sedu, Europea-Finland ja Oy Elfing Ab.

Yksittäisistä henkilöistä Joukkue kiittää Moottorisahauksen MM-kisa mitallistia Jukka Perämäkeä hyvästä yhteistyöstä.